Thursday

Diy Bunga Rose

Assalamualaikum semua.......

Pernah buat bunga tak?bunga rose yang dibuat dengan kertas...tak kisah la bunga tu besar ataupun kecil,janji pandai kita hias dan guna....shida dah dapat buat bunga rose dan sekali dengan ranting pokok! tapi hari ini shida nak ajar dulu macam mana mencipta bunga rose....atau uolls sudah tahu buat?

In sha allah shida akan update bunga dan ranting tu next entry,sebab gambar tu tak ada kat hanfone :'(
(update entry di office)

Barang yang diperlukan :
Gunting
kertas warna *merah~bunga *hijau~daun
Gam
Lidi

Lukis bentuk LOVE

Gunting kertas warna merah bentuk LOVE, tak kisah la kecil ataupun besar dalam kuantiti 20-30helai

pastikan saiz LOVE sama, dan pastikan juga terdapat kuantiti dalam 10helai LOVE berukuran besar bagi tujuan kelupak diluar

Lilit lidi dengan tape bunga yang warna hijau bagi pedadanan seperti batang bunga

Dihujung LOVE pastikan lipat (gulung) untuk menampakkan seperti kelopak

pada permulaan untuk mencantum...pastikan gam dahulu dibawah hujung LOVE,supaya tidak mudah tercabut (gam dengan kemas)

cantum satu per satu LOVE menjadi kelopak bunga

setelah selesai, nampak tak kertas warna hijau tu?
sebagai putik kelopak...gunting macam bentuk rumput!

Gam putik dengan kemas supaya kelupak bunga dalam keadaan yang sempurna

tambah satu helai daun bagi menampakkan bunga ROSE kelihatan cantik

siap!

boleh digunakan sebagai bridal-hand-bouquet


>_<
selamat mencuba!







2 comments:

jojot debiot said...

creative!dying to see a lot of DIY mcm nie utk wedding..

Rashida Hazran said...

yup...
memang jimat kalau buat bunga sendiri tapi cuma rajin dan tak rajin jer kan?
hehehe